Verbod op rookaroma’s op komst
Roken is al een eeuwenoude techniek om voedsel langer houdbaar te maken, meestal in combinatie met zouten en drogen. De gepekelde zalm of paling wordt dan een tijdje in een rookkamer gehangen en zo blootgesteld aan rook. Met name paling wordt zo nog traditioneel gerookt op met name eikenhout. Daardoor krijgt gerookte paling haar typische smaak. Vaak wordt tegenwoordig in andere producten veelal gebruik gemaakt van de zogenoemde rookaroma’s.
Uitfasering
Een voorstel van de Europese Commissie is goedgekeurd om de toelating van acht rook-aroma's voor voedsel niet te verlengen. Na een uitfaseringsperiode zijn deze smaakstoffen niet langer toegestaan voor gebruik in de EU. De besluitvorming over de smaakstoffen heeft overigens nog geen invloed op traditioneel roken, een methode die door sommige palingrokerijen nog steeds wordt gebruikt.
EFSA
De aanleiding was een rapport van de EFSA, de Europese voedsel- en waren autoriteit. Uit wetenschappelijke tests is gebleken dat de betreffende smaakstoffen, die aan voedsel worden toegevoegd, mogelijk kankerverwekkend zijn. Binnen de EU is afgesproken dat producten die in de hele EU verkocht kunnen worden gegarandeerd onschadelijk zijn voor de consument. Daarom is er nu een verbod op gebruik van deze toevoegingen na de uitfaseringsperiode.
Het gaat om de volgende stoffen:
• Scansmoke PB 1110 (SF-001)
• Zesti Smoke Code 10 (SF-002)
• Smoke Concentrate 809045 (SF-003)
• Scansmoke SEF 7525 (SF-004)
• SmokEz C-10 (SF005)
• SmokEz Enviro-23 (SF-006)
• proFagus-Smoke R709 (SF-008)
• Fumokomp Conc. (SF009)
Uitfaseringsperiode
Er zijn verschillende uitfaseringsperioden om producenten en exploitanten de tijd te geven zich aan de nieuwe regels aan te passen:
- Bij gebruik van een van de acht rookaroma's ter vervanging van traditioneel roken, zoals bij vis en kaas bedraagt de uitfaseringsperiode vijf jaar. Visspecialisten hebben te maken met deze overgangstermijn.
- Voor toepassingen waarbij het rookaroma wordt toegevoegd voor extra smaak (bijvoorbeeld soepen, chips, sauzen, amandelen) bedraagt de uitfaseringsperiode twee jaar.
De Europese verordening wordt de komende weken formeel door de Europese Commissie aangenomen en later dit voorjaar in werking treden.
Vragen van de klant
Wellicht krijg je hierover vragen van de klant. Rookaroma’s worden al jarenlang toegevoegd aan een veelheid van producten in de industrie. Als consumenten een normaal (gevarieerd) eetpatroon hebben is er een zeer laag risico. Alle producten met rookaroma kunnen verkocht blijven worden.
Oproep
VNV roept producenten op om de overgangsperiode te gebruiken om rookaroma’s te ontwikkelen die niet ter discussie staan vanwege gezondheidsrisico's.