Subsidie beschikbaar ook voor rijbewijs C

Vanaf 1 juli 2025 is er geen vrijstelling meer voor het rijbewijs C voor elektrische bestelauto’s met een gewicht tot 4250 kilogram. Dit betekent dat bestuurders van deze voertuigen een rijbewijs C1 nodig hebben om ze te mogen besturen. Voor elektrische bestelwagens die vóór 1 oktober 2023 zijn geregistreerd of besteld, geldt nog wel een vrijstelling en mogen ze met rijbewijs B worden bestuurd.

Deze verandering is ingevoerd in het kader van het Klimaatakkoord en de instelling van zero-emissiezones in Nederlandse steden. Visspecialisten moeten nu rekening houden met deze nieuwe eisen en mogelijk daardoor zelf of hun medewerkers een vrachtwagenrijbewijs halen.

Op dit moment geldt een tijdelijke gedoogsituatie voor rijbewijs C-plicht voor zero-emissie bedrijfsvoertuigen van 3.501 kg tot en met 4.250 kg. Met het Openbaar Ministerie (OM) en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) is afgesproken dat zij tijdelijk niet handhaven op het niet bezitten van de rijbewijs C-plicht tot uiterlijk 1 juli 2025 voor bestuurders van ZE-bedrijfsvoertuigen in deze gewichtsklasse die voor 1 oktober 2023 op naam zijn gesteld of aantoonbaar voor die datum zijn besteld. Ook zijn de chauffeurs van deze voertuigen voor deze periode vrijgesteld van tachograafplicht mits zij zich in een straal van 100 kilometer van de vestigingsplaats begeven.

De chauffeur moet kunnen aantonen dat het extra gewicht van het voertuig boven de 3.500 kg is toe te wijzen aan het batterijpakket. Dit kan via een document dat bij het voertuig gehouden wordt waaruit blijkt wat het specifieke gewicht is van het batterijpakket. Het gewicht van het batterijpakket kunt u opvragen bij de producent of importeur van het ZE-bestelvoertuig. Zij dienen dit document in te vullen en te tekenen.

Subsidie voor trainingen en het behalen van een rijbewijs

Er is een subsidie beschikbaar van 50% op verschillende trainingen, ook op het behalen van een rijbewijs. Deze hebben een maximum subsidie toelage van €500 per opleiding, cursus of workshop en een maximum van €750 per rijbewijs. Dat is handig omdat verwacht wordt dat een C-rijbewijs nodig is vanaf juli 2025 voor het besturen van zware (elektrische) bestelbussen.

Ieder jaar wordt een budget beschikbaar gesteld voor de subsidies van opleidingen. Let wel: het budget is gelimiteerd. De subsidie vraag je aan wanneer je jouw traject hebt afgerond.

Studie- of opleidingsovereenkomst

Bij het indienen van een subsidieaanvraag voor een opleiding moet je een studieovereenkomst meesturen. Een studieovereenkomst is een overeenkomst tussen een werkgever en de werknemer over een opleiding. Het legt vast wie wat betaalt, hoelang het duurt, wat de afspraken zijn als een medewerker voortijdig uit dienst treedt enz. Dit document benadrukt het belang van transparante communicatie en samenwerking tussen beide partijen. Een voorbeeld van een studieovereenkomst kun je hier downloaden.

Het is altijd goed om samen een studieovereenkomst in te vullen, maar belangrijk om te weten is dat in deze studieovereenkomst ook een terugbetalingsregeling is opgenomen. Deze terugbetalingsregeling is alleen van toepassing op de (groot) rijbewijs opleidingen. Let op! Is deze opleiding verplicht voor jouw functie? Dan mag er geen terugbetalingsregeling worden afgesproken. Dit is namelijk alleen mogelijk als de opleiding niet verplicht is.

Subsidie voor training en scholing