Hoe is het met de palingstand in Nederland?
“Conclusie van de wetenschap staat haaks op praktijkbevindingen"
Paling is sterk verbonden met de Nederlandse cultuur, maar het is een vissoort waar vanwege zorgen rond de palingstand zorgvuldig mee om moet worden gegaan. De vis staat als 'ernstig bedreigd' op de Rode Lijst van de IUCN. Maar gaat het echt zo slecht met de paling? In de vissector roept het wetenschappelijk advies over de huidige palingstand vragen op vanwege de gebruikte meetmethode. Hoe zit dat?
Paling op de rode lijst
Vanwege de vraag vanuit de gasten staat paling nog steeds op veel menukaarten. Maar de Europese paling, de Anguilla anguilla, staat ondertussen op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN). De Europese wetenschappelijke adviesraad ICES heeft aangegeven dat de sterfte van paling door menselijk handelen naar nul moet. Reden voor bijvoorbeeld 21 chef-koks van hotelketen Relais & Châteaux om sinds vorig jaar geen paling meer te serveren. Ook stuurden deze chefs een oproep naar de 560 overige leden van de horecagroep met het verzoek de vis ook van hun menukaart te halen.
Bescherming palingstand is nodig
De ICES, de International Council for the Exploration of the Sea, publiceerde op 1 november 2023 haar wetenschappelijk advies voor de Europese paling voor 2024. Dit wetenschappelijk onderzoeksorgaan stelt als conclusie dat er een noodzaak blijft op inzet van het aalherstel, omdat er nog steeds sprake is van een geringe daling.
Praktijkbevindingen
Maar die conclusie staat haaks op andere praktijkbevindingen, zo meldt Alex Koelewijn van Spakenburg Paling en voorzitter van DUPAN - een samenwerkingsverband voor een gezonde palingstand. Belangrijk in dit verhaal is om te weten dat de Europese paling een typische migratie-vis is. Ze drijven als larfjes met de golfstroom vanuit de Sargassozee naar Europa en Noord-Afrika, waar zij als glasaal de zoete binnenwateren intrekken om op te groeien.
Paling of aal?
Willem Dekker, Nederlandse palingwetenschapper van de Zweedse universiteit SLU, legt uit dat je de benaming aal gebruikt wanneer het gaat om de vis en het woord paling wanneer je het hebt over het eetbare product.
|
Koelewijn: “Sinds 2011 zien we in de praktijk een voortdurend stijgende lijn bij de aankomst van glasaal. Wat we ook waarnemen is dat de glasalen groter en sterker aan de kust komen dan voorheen het geval was. Het meest opvallende is dat ze ook eerder aankomen, waarschijnlijk heeft dat met klimaatverandering te maken. Feit is dat de wetenschap later in het seizoen haar metingen en waarneming start en daarmee de verandering en grote hoeveelheden mist. Er zit een discrepantie tussen wetenschap en werkelijkheid.”
Bescherming palingstand
Voor Koelewijn zit ook een frustratie in het feit dat ICES als streefdoel heeft om weer op de paling-aantallen te komen van ruim zestig jaar geleden. “Maar de leefomstandigheden, vooral de toegankelijkheid en hoeveelheid beschikbaar zoetwater, voor de paling zijn veranderd.” De voorzitter van DUPAN vervolgt: “Het waterbeheer in het hele leefgebied van de paling is drastisch veranderd." De mens heeft de leefmogelijkheden van de vissoort beperkt door het afsluiten van leefgebied door dijken te bouwen, maar ook dammen, sluizen, gemalen en waterkrachtcentrales.
Koelewijn: "ICES kan wel een palingstand wensen die er was in de jaren zestig, maar dan moeten we eerst het leefgebied terugbrengen naar hoe het toen was.” Hij noemt het een realistisch streven om te bepalen hoeveel leefgebied er nu beschikbaar is voor de paling en hoeveel paling daar naar biologische draagkracht in past. "Dan kan je zinvolle afspraken maken over menselijk gebruik. Helaas mist de wetenschap tot op heden die pragmatische aanpak."
De palingstand wordt tegenwoordig beschermd via de Europese Aalverordening, daarin zijn de maatregelen voor het herstel van het bestand van Europese aal vastgelegd. De uitzet van jonge paling is onder meer zo’n maatregel. Door jonge paling uit te zetten wordt naar verwachting het aantal paaiende palingen vergroot en komen er uiteindelijk méér baby’s.
Koelewijn: “Er is weliswaar onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de uitgezette palingen zorgen voor voortplanting, maar onderzoeken laten zien dat er meer glasalen -babypalingen- aan de kust komen. Na decennialange achteruitgang is de daling in 2011 gestopt en neemt het aantal sindsdien weer toe. Dankzij goed beheer van de natuur en de visserij én door het herstellen van de natuurlijke routes voor paling, is er goede hoop dat de stijging van de palingstand zich in de komende jaren voortzet."
Kies bewust
Wanneer je paling serveert, kies dan bewust, zo stelt Koelewijn. Chef-kok Raymond Plat van Troef in Amsterdam kiest in zijn restaurant voor paling met het blauwe label van het Eel Stewardship Fund-label (ESF), wat bijdraagt aan het duurzame beheer van de palingstand.
Paling in gevangenschap kweken
Om de palingen in de natuur te ontlasten, proberen onderzoekers al jaren een paling in gevangenschap te kweken. Maar dat is bij deze vissoort heel complex. Om de aal succesvol in gevangenschap te vermeerderen moet je eigenlijk exact weten wat er in de vrije natuur gebeurt. De volwassen vis maakt in de natuur een vermoedelijke trektocht van zo’n 6000 kilometer. De omstandigheden over wat een aal precies ondergaat in deze maanden voor de paai, zijn moeilijk in de praktijk na te bootsen. Wetenschappers van het onderzoeksinstituut Wageningen University & Research doen hier onderzoek naar.
Bron: Foodinspiration