Cyberveiligheid: subsidie beschikbaar voor ondernemers

Veel kleine ondernemingen hebben nog onvoldoende maatregelen genomen om hun cyberveiligheid te waarborgen. Volgens gegevens van het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, lopen deze bedrijven risico’s op het gebied van digitale beveiliging. Om ondernemers te helpen zich beter te beschermen tegen cyberaanvallen, is de subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ beschikbaar gesteld. Dit biedt ondernemers de mogelijkheid om met financiële steun hun digitale veiligheid te versterken.

Waarom is dit belangrijk?

Visspecialisten verwerken vaak gevoelige informatie, zoals klantgegevens, bestellingen en betalingen. Dit maakt ze een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Basismaatregelen zoals tweestapsverificatie bij het inloggen, back-ups, goede e-mailbeveiliging en sterke wachtwoorden zijn essentieel om de kans op een cyberaanval te verkleinen. Uit de CyberVeilig Check van het DTC blijkt dat vooral kleine bedrijven nog veel winst kunnen behalen door hun digitale beveiliging te verbeteren.

Cyberrisico's verkleinen met subsidie

Elk jaar worden duizenden bedrijven, groot én klein, getroffen door cyberaanvallen. Als je als visspecialist je digitale beveiliging nog niet op orde hebt, loop je een verhoogd risico op bijvoorbeeld gegevensdiefstal of systeemuitval. Met de subsidie kun je investeren in zaken als back-ups, wachtwoordmanagers en antivirussoftware, wat je bedrijf beter beschermt.

Wacht niet te lang met aanvragen

De subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ wordt toegekend op volgorde van aanvraag, en het totale budget bedraagt 1 miljoen euro. Dit betekent dat het slim is om snel actie te ondernemen, voordat het budget op is.

Subsidie aanvragen in 3 stappen

De subsidie voor kleine bedrijven is aan te vragen in 3 stappen.
1. Stap 1 is de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Wanneer ondernemers deze checklist invullen, ontvangen zij actiepunten met maatregelen om hun cyberweerbaarheid te vergroten.
2. Stap 2 is het aanschaffen van producten of diensten om de cyberweerbaarheid van de organisatie te vergroten.
3. Stap 3 is het aanvragen van de subsidie via de RVO-website. Hiervoor hebben ondernemers de volgende zaken nodig: e-Herkenning inlog, actielijst van de CyberVeilig Check (PDF) en facturen en betaalbewijzen van de aanschaf of implementatie van de subsidiabele digitale techniek (PDF).

Over de ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie

De ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie is opgezet door het Digital Trust Center om kleine ondernemingen te helpen hun digitale veiligheid te verbeteren. De subsidie vergoedt 50% van de kosten voor cybermaatregelen, met een maximum van 1.250 euro. Het is bedoeld voor bedrijven met 1 tot 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal 10 miljoen euro.

Met deze regeling streeft het Digital Trust Center ernaar de digitale weerbaarheid van Nederlandse bedrijven te versterken en om schade door cyberaanvallen tegen te gaan.

Meer over de subsidie

Meer over cyberveiligheid