Is jouw allergenen informatie op orde?

Uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat 60 % van de bijna 13.000 recent geïnspecteerde bedrijven in retail, ambacht en horeca klanten niet goed informeren over welke allergenen er in het voedsel of gerecht zijn verwerkt. De NVWA blijft ook de komende tijd actief toezien op allergeneninformatie. Goede zaak om allergeneninformatie op orde te hebben.

Hoe kun je allergeneninformatie verstrekken over niet-voorverpakte producten? Kies allereerst voor schriftelijke/elektronische of voor mondelinge informatieverstrekking.

  • Vermeld bij schriftelijke/elektronische informatieverstrekking in de winkel waar men het kan vinden. In een map, op een tablet of op een beeldscherm.
  • Bij mondelinge informatieverstrekking kun je een bordje op de toonbank plaatsen met bijvoorbeeld als tekst: "Heeft u een allergie? Laat het ons weten!"

Vastleggen

Ook als je mondeling allergeneninformatie wilt verstrekken, moet allergeneninformatie vastliggen. Bijvoorbeeld in receptuur of een tabel met producten en de bijbehorende allergenen. De informatie kan ook per product schriftelijk/elektronisch ter beschikking worden gesteld van de klant. Bijvoorbeeld via een beeldscherm, tablet of toonbankkaartje, maar dit hoeft dus niet!

Train jezelf en jouw team

Stel iemand verantwoordelijk voor de allergenen wetgeving. Er zijn verschillende middelen beschikbaar om de kennis over allergenen te delen in het team. VNV heeft het allergenenboekje ontwikkeld, deze is in de Kennisbank voor leden te downloaden of als boekje te bestellen.

Hygiënecode voor de Visdetailhandel

De NVWA controleert ook op het naleven van de hygiënecode. In mei hebben leden deze per post ontvangen. Niet-leden kunnen de hygiënecode bestellen voor € 195, bestel deze hier.

Wil jij jezelf en jouw team bijspijkeren op het gebied van hygienisch werken? Maak gebruik van de nieuwe hygienecode voor de visdetailhandel en meld je aan voor de gratis e-learning. Meld je aan voor de e-learning door het formulier in te vullen. 

Meer over allergenen