Allergenen & voedselallergie

Allergenen zijn ingrediënten die allergische reacties kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van allergenen waar ze allergisch voor zijn. In principe kan elk ingrediënt in het eten dit veroorzaken. De 14 allergenen die we verplicht zijn uit te werken per product zijn de allergenen waar de meeste voedselovergevoeligheden bij voorkomen. Dit zijn: Gluten, Schaaldieren, Ei, Vis, Pinda, Soja, Melk, Noten, Selderij, Mosterd, Sesam, Sulfiet, Lupine en Weekdieren.

Wat is een voedselallergie?

Voedselallergie is e en overkoepelende naam voor ongewenste reacties in of op het lichaam. Er bestaan twee soorten:

1. Allergische voedselovergevoeligheid: wordt daadwerkelijk gekenmerkt door een voedselallergie. Mensen die dit hebben, krijgen last van allergische reacties van voedseleiwitten (coeliaki en ontstekingen). Hier is het afweersysteem bij betrokken.

2. Niet allergische voedselovergevoeligheid: wordt gekenmerkt door voedselintoleranties, zoals lactose-intolerantie. Mensen die dit hebben krijgen ongewenste reactie in of op het lichaam, maar het is geen allergie. Hier is het afweersysteem niet bij betrokken (geen eiwitten maar bijvoorbeeld lactosesuiker.

Er komen ‘ernstige gevallen’ van voedselovergevoeligheid voor (zoals hartstilstand, opgezwollen gezicht, etc.) en minder ernstige gevallen als huiduitslag en lichte jeuk.

Voedselallergie en jouw klant

Neem voedselallergie serieus. De impact op het dagelijkse leven is voor klanten die er mee kampen groot. Speel je hier als visspecialist niet op in, dan verliest deze klant zijn of haar vertrouwen en dat is zonde. Mensen met een voedselallergie moeten altijd exact weten wat er in hun eten zit. Het moet ergens terug te vinden zijn voor ze. Weet je niet precies of een bepaald allergeen in jouw product zit? Neem geen risico en zeg het eerlijk. En zorg ervoor dat deze informatie de volgende keer wel voorhanden is.

Bestellen allergenenboek

VNV heeft voor haar leden een nieuwe allergenengids uitgebracht. Deze is op het ledennet te vinden. 

Wil je een extra exemplaar bestellen? Dat is mogelijk. Leden betalen €10 en niet-leden €25 inclusief. Dit is inclusief verzending en exclusief btw. 

Huidige wetgeving

Verkoop je voorverpakte levensmiddelen? Dan moeten de etiketten voldoen aan het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. Verplichte aanduidingen en vermeldingen op voorverpakte levensmiddelen zijn:

  • De naam van het product;
  • De netto hoeveelheid;
  • De minimale houdbaarheidsdatum of uiterste consumptiedatum;
  • Gegevens over producent, verpakker of verkoper.

Voorverpakte producten:
Producten die langer dan 24 uur geleden zijn verpakt (diepvriesproducten, salades, sauzen, maaltijden enz).

Niet-voorverpakte producten:
Producten die worden verpakt om binnen 24 uur verkocht te worden, worden niet als voorverpakt beschouwd.

Op het etiket

VNV heeft een overzicht gemaakt van alle informatie die op een etiket moet en wanneer. Op deze manier is het voor elke visspecialist gemakkelijker en overzichtelijker! Download het overzicht.

Welke nieuwe eisen gelden er?

Je bent als visspecialist verplicht om voorverpakte producten te etiketteren volgens de nieuwe etiketteringsverordening. De belangrijkste verandering daarbij is dat bij alle soorten voorverpakte vis de herkomst vermeld moet worden. Daarnaast moet met de term ‘ontdooid’ bij de benaming worden aangegeven dat een product ingevroren is geweest.

Voor niet-voorverpakte producten geldt als aanvullende eis dat de allergeneninformatie beschikbaar moet zijn. De visspecialist is verplicht deze informatie inzichtelijk te maken als zijn klanten hierom vragen. Er zal dus grondstofinformatie van alle producten aanwezig moeten zijn.

 De belangrijkste wijzigingen op een rij:

  • De grootte van de letters op de verpakking of het etiket wordt voorgeschreven (minimaal 1,2 mm).
  • Allergenen in de ingrediëntenlijst moeten opvallend worden vermeld.
  • Gegevens van de producent, verpakker of verkoper moeten van de in de EU gevestigde exploitant zijn.
  • Vangstgebied (wild) of land van herkomst (kweek) van de vis moet zijn vermeld.
  • De datum van invriezen moet zijn vermeld.
  • De term ‘ontdooid’ moet zijn vermeld als de vis ingevroren is geweest.
  • De term ‘samengesteld uit stukjes vis’ moet zijn vermeld als de indruk wordt gewekt dat het levensmiddel uit 1 stuk bestaat.

Vanaf 13 december 2016 moeten de volgende voedingswaarden vermeld worden: energie, koolhydraten (waarvan suikers), vet, eiwitten en zout.

Hoe moeten we allergeneninformatie geven?

De manier waarop allergeneninformatie moet worden verstrekt is de keuze van de ondernemer en moet passen bij het type bedrijf. De NVWA heeft hiervoor twee mogelijke manieren gegeven waarbinnen de ondernemer zijn keuze kan maken; mondeling of schriftelijk/digitaal met daarbij verschillende eisen. Zo moet in de winkel duidelijk zichtbaar vermeld worden waar de allergeneninformatie over de producten beschikbaar is.

Bij mondelinge allergeneninformatie moet de informatie wel schriftelijk voor het personeel aanwezig zijn. Als het assortiment uit meer dan 50 producten bestaat, is het handiger om te werken met een digitaal systeem zoals de digitale allergenenmodule. Je bent dan compleet en heeft minder kans op fouten. Bovendien hoeven jouw medewerkers geen allergenencursus te volgen.

Eerder gepubliceerd