covid-19-49602541920

Coronadossier

Op deze pagina tref je informatie aan over het coronavirus. Denk hierbij aan informatie over directe consumptie, overheidsmaatregelen en regelingen en meer.

Lobby VNV

De VNV behartigt de belangen van jou als lid door informatieverstrekking via de website en facebook. Maar ook door overleg en afstemming met diverse andere partijen zoals de CVAH, VNV ZorgPortaal en het RIVM.


Update: 26 januari 2022

Huidige maatregelen

 • 1,5 meter afstand houden is verplicht. Dit betekent ook dat een x aantal klanten in jouw winkel aanwezig kan zijn om de 1,5 meter afstand te waarborgen. 1 klant per 5 m2. 
 • Heb je een restaurantgedeelte? Deze mag open. Placering is verplicht.
 • Coronatoegangsbewijs dien je te checken van gasten voor het restaurantgedeelte. Gasten dienen ook een mondkapje te dragen. Deze mag afgezet worden als men aan tafel zit.
 • In het horecagedeelte geldt dat 100% van de 1,5 meter capaciteit gebruikt kan worden, dit komt in de praktijk neer op 1/3 van de reguliere capaciteit. Zo is het voor bezoekers mogelijk om afstand te houden. 
 • Heb je ruimte voor directe consumtie bij je verkoopwagen? Ook hier dien je te zorgen dat klanten op 1,5 meter afstand van elkaar staan. 
 • Coronatoegangsbewijs en zitplek voor horeca is van toepassing

Testen en quarantaine

Thuisquarantaine

De regels worden versoepeld per 26 januari 

Wanneer niet in quarantaine
Je hebt een huisgenoot of nauw contact met corona. In deze situaties hoef je niet in quarantaine:

* Je bent in de afgelopen 8 weken positief getest en je hebt geen klachten of

* Je hebt meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie gehad en je hebt geen klachten;

* of je bent kind, leerling of student op de kinderopvang, in het primair onderwijs of het voorgezet onderwijs jonger dan 18 jaar. Deze uitzondering geldt ook voor leerlingen in het voorgezet onderwijs die 18 jaar of ouder zijn; en
leerlingen en studenten onder 18 jaar aan het MBO, HBO of de universiteit; 
* Uit overleg met werkgever blijkt dat werknemer onmisbaar is en voldoet aan de voorwaarden van werknemers in essentiële bedrijfsprocessen.

Testen

Hier vind je alle informatie over testen.

Zelftests met ledenvoordeel

Als je zelftests wilt gaan gebruiken, kan je met een kortingscode bij Spoedtest.nl de bekende Acon Flowflex SARS-CoV-2-antigeen zelftest aanschaffen tegen een gereduceerd tarief van € 9,50 per 5-pack. Check Mijnvisstartpunt voor de branchecode.

VNV sluit elke aansprakelijkheid, direct of indirect, door verkeerd gebruik of interpretatie van de test uit.

Naast de zelftesten kan je ook nog steeds gebruik maken van het aanbod van VNV in samenwerking met Spoedtest.nl. 

 

Communicatiemiddelen

De Rijksoverheid heeft posters ontwikkeld die je kunt gebruiken om jouw klanten en gasten te wijzen op de maatregelen:

Poster 'afstand houden'

Poster 'mondkapje'

1.5 meter is verplicht!

Het kabinet heeft strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Een van de belangrijkste basisregels is het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar. Dit was al een dringend advies, maar is vanaf 24 november 2021 weer verplicht. 

Dit betekent dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) hierop kunnen handhaven. Zorg ervoor dat in jouw winkel:

 • bij de entree aangegeven staat hoeveel mensen in de winkel kunnen staan. Hou hetzelfde aantal klanten aan zoals je eerder hebt gedaan.
 • geef op de vloer aan waar klanten kunnen staan, bijvoorbeeld door een streep, stip, ster of vakje
 • zorg ervoor dat klanten die buitenstaan ook goed afstand kunnen houden zonder voorbijgangers te hinderen. Bijvoorbeeld door een streep of vakje op de straat. 

Hou de basisregels in acht

Het is van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen:

 • Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent.
 • Ben je positief getest, dan heb je corona. Blijf thuis. En blijf uit de buurt van anderen. Ook als ze al geprikt zijn. 
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen. 
 • Geef andere mensen geen hand. 
 • Was vaak en goed de handen.
 • Hoest en nies in de elleboog.
 • Zorg voor frisse lucht.

Mondkapjes

Vanaf zaterdag 6 november gaat de mondkapjesplicht weer in. Dit betekent dat jouw klanten en medewerkers een mondkapje moeten dragen. Dit is verplicht voor iedereen boven de 13 jaar. 

Het dragen van een mondkapje is een verplichting die geldt bovenop de algemene basisregels zoals 1,5 meter afstand houden van anderen en het toepassen van de hygiëneregels (vaak handen wassen, hoesten en niesen in elleboog). Dit geldt voor iedereen in Nederland en ook voor elke branche. Een mondkapje gedragen moet worden in gebouwen waar een toegangsbewijs niet verplicht is:

 • publieke binnenruimtes zoals winkels, bibliotheken, speelplekken en pretparken
 • in de trein, tram, bus, metro of taxi, ook op stations en haltes
 • op het vliegveld en in het vliegtuig
 • bij het lopen in een mbo, hogeschool of universiteit. Als je zit, mag het mondkapje af
 • bij de kapper, fysiotherapeut en andere gevallen waar je geen afstand kunt houden

Veelgestelde vragen

Valt de productieruimte onder ‘publieke ruimte’?
Ja, de productieruimte valt onder de definitie van publieke ruimte. Ook hier dragen jij en je medewerkers een niet-medisch mondkapje om elkaar te beschermen.

Moet achter de toonbank een mondkapje gedragen worden?
Ja. Iedereen in de winkel voor of achter de toonbank dient een niet-medisch mondkapje te dragen. Ook als je kuch-/ spatschermen hebt hangen.

Zijn er uitzonderingen op het dringend advies voor dragen van mondkapjes?
Het dringende advies van de Rijksoverheid om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen geldt ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte.  Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staan zijn een mondkapje te dragen of door het opzetten van een mondkapje ernstig ontregeld worden. 

Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen liplezen of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd. Begeleiders van mensen met een beperking zijn ook uitgezonderd, wanneer de persoon met de beperking door de interactie/begeleiding door iemand met een mondkapje ernstig ontregeld raakt.

Coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. 

Voor het scannen van het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. De Coronacheck Scanner-app werkt op elke smartphone. Het scannen werkt eenvoudig. De app is te downloaden in de App store, Google Play, etc. : Scanner voor Corona Check

Ik heb een horecagedeelte waar een visje gegeten kan worden, wat betekent dit voor mij?
Als dit gedeelte aangemerkt is als horeca door de gemeente, dan controleer je het coronatoegangsbewijs. Heb je een zitgedeelte voor directe consumptie dan is het ook nodig. Dit geldt ook vanaf zaterdag 6 november voor het buitenterras.

Goede uitleg vind je hier

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Dit is een vaccinatiebewijs, herstelbewijs (maximaal 6 maanden oud) of een testbewijs (dit s maximaal 24 uur geldig). Het vaccinatiebewijs is geldig vanaf 14 dagen na volledige vaccinatie of 28 dagen na een Janssen vaccinatie. Je kunt dit bewijs laten zien via de app CoronaCheck op de smartphone of een papieren versie die je kunt printen via www.coronacheck.nl.

Waarvoor gebruik je dit coronatoegangsbewijs?
Toegangsbewijs is verplicht:

Ben je ouder dan 13 jaar? Dan moet je soms een coronatoegangsbewijs laten zien.

Ben je ouder dan 14 jaar? Dan laat je naast het coronatoegangsbewijs ook je identiteitskaart zien. 

Hier lees je meer informatie

Vaccinatie

Dien ik mijn werknemers vrij te geven voor vaccinatie?
Een vaccinatie valt onder een medische handeling. Vanuit goed werkgeverschap geef je je werknemer hier voor vrij. Vanuit goed werknemerschap behoort de werknemer de vaccinatie dusdanig te plannen dat dit zoveel mogelijk buiten werktijd gebeurd en/of het werk zo min mogelijk belast. 

Mag ik als werkgever vastleggen of een medewerker gevaccineerd is of niet?
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige (en corona-proof) werkomgeving en hebben er daarom belang bij dat zij weten welk deel van hun personeel gevaccineerd is: mensen die dat niet zijn, vormen immers een potentieel risico voor de gezondheid van hun collega's of klanten. Momenteel is het echter niet toegestaan om als werkgever vast te leggen of een werknemer gevaccineerd is.

De 'Europese' AVG biedt de mogelijkheid voor werkgevers om gezondheidsgegevens te verwerken ter bestrijding van een pandemie. In onze nationale UAVG zijn de verwerkingsmogelijkheden van werkgevers echter ingeperkt (deze nationale verdergaande beperking is toegestaan onder de AVG). Onder de Nederlandse uitwerking van de Europese Verordening mogen door  werkgevers  geen gezondheidsgegevens worden vastgelegd.

Catering

Vanaf 25 september zijn er geen beperkingen meer. 1,5 meter afstand houden hoeft niet meer. Maar het is nog wel verstandig.

Ben je gevraagd om een catering te verzorgen voor een huwelijk of uitvaartplechtigheid? Check dan hoe het nu zit met de regels  voor  huwelijksvoltrekking  of uitvaartplechtigheid.

Zorgplicht
Waar het gaat om de zorgplicht die je heb als werkgever geldt natuurlijk dat je voor jouw medewerkers altijd een veilige werkplek moet creëren en is het dus aan te raden om de 1,5 meter regel in acht te blijven nemen. Door afstand te houden, beperk je de kans op besmetting. Want deze regel blijft overeind: bij klachten blijf je thuis en laat je testen. Ben je besmet met het coronavirus dan gelden de quaraintainemaatregelen. Deze maatregelen zijn niet veranderd.

Belastingen

Er zijn diverse maatregelen getroffen voor jou als ondernemer als het gaat om belastingen. Zo is er uitstel mogelijk en zijn rentes verlaagd. 

Werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever.

Werkgevers die daar ruimte voor hebben kunnen hun werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon.Bezoekadres

Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk

Postadres

Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk