covid-19-49602541920

Coronadossier

Op deze pagina tref je informatie aan over het coronavirus. Denk hierbij aan informatie over directe consumptie, overheidsmaatregelen en regelingen en meer.

Lobby VNV

De VNV behartigt de belangen van jou als lid behartigd door informatieverstrekking via de website en facebook. Maar ook door overleg en afstemming met diverse andere partijen zoals de CVAH, VNV ZorgPortaal en het RIVM.


Update: 15 september 2021

Mondkapjes

Per 26 juni 2021 is de mondkapjesplicht vervallen. Achter de toonbank, in de productieruimte of in de winkel is het sindsdien niet meer verplicht om een mondkapje te dragen. 

Vanaf 25 september zijn er geen beperkingen meer. 1,5 meter afstand houden hoeft niet meer. Maar het is nog wel verstandig.

Bedenk:

  • Door afstand te houden, verklein je de kans op het overdragen van het virus. Doordat je geen/ weinig afstand kunt houden, blijft het risico op besmetting op de werkvloer bestaan. Een besmetting op de werkvloer kan nog steeds winkelsluiting betekenen.
  • Ook al ben je zelf of is je team grotendeels of geheel gevaccineerd. Je kunt nog steeds het virus overdragen en dus ziek worden. Ook jouw medewerker die tot een kwetsbare groep behoort of een kwetsbaar gezinslid heeft.
  • Vanuit de arbo-wet heb je als werkgever de verantwoordelijkheid te zorgen voor een veilige werkomgeving. 

Testen en quarantaine

 

Thuisquarantaine?

Op deze pagina vind je alle informatie over wanneer je in thuisquarantaine moet

Testen

Hier vind je alle informatie over testen.

Vaccinatie

Dien ik mijn werknemers vrij te geven voor vaccinatie?
Een vaccinatie valt onder een medische handeling. Vanuit goed werkgeverschap geef je je werknemer hier voor vrij. Vanuit goed werknemerschap behoort de werknemer de vaccinatie dusdanig te plannen dat dit zoveel mogelijk buiten werktijd gebeurd en/of het werk zo min mogelijk belast. 

Mag ik als werkgever vastleggen of een medewerker gevaccineerd is of niet?
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige (en corona-proof) werkomgeving en hebben er daarom belang bij dat zij weten welk deel van hun personeel gevaccineerd is: mensen die dat niet zijn, vormen immers een potentieel risico voor de gezondheid van hun collega's of klanten. Momenteel is het echter niet toegestaan om als werkgever vast te leggen of een werknemer gevaccineerd is.

De 'Europese' AVG biedt de mogelijkheid voor werkgevers om gezondheidsgegevens te verwerken ter bestrijding van een pandemie. In onze nationale UAVG zijn de verwerkingsmogelijkheden van werkgevers echter ingeperkt (deze nationale verdergaande beperking is toegestaan onder de AVG). Onder de Nederlandse uitwerking van de Europese Verordening mogen door  werkgevers  geen gezondheidsgegevens worden vastgelegd.

Coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. 

Voor het scannen van het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. De Coronacheck Scanner-app werkt op elke smartphone. Het scannen werkt eenvoudig. De app is te downloaden in de App store, Google Play, etc. : Scanner voor Corona Check

Ik heb een horecagedeelte waar een visje gegeten kan worden, wat betekent dit voor mij?
Als dit gedeelte aangemerkt is als horeca door de gemeente, dan controleer je het coronatoegangsbewijs. Heb je een zitgedeelte voor directe consumptie dan is het ook nodig.

Goede uitleg vind je hier

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Dit is een vaccinatiebewijs, herstelbewijs (maximaal 6 maanden oud) of een testbewijs (dit s maximaal 24 uur geldig). Het vaccinatiebewijs is geldig vanaf 14 dagen na volledige vaccinatie of 28 dagen na een Janssen vaccinatie. Je kunt dit bewijs laten zien via de app CoronaCheck op de smartphone of een papieren versie die je kunt printen via www.coronacheck.nl.

Waarvoor gebruik je dit coronatoegangsbewijs?
Toegangsbewijs is verplicht:

Ben je ouder dan 13 jaar? Dan moet je soms een coronatoegangsbewijs laten zien.

Ben je ouder dan 14 jaar? Dan laat je naast het coronatoegangsbewijs ook je identiteitskaart zien. Binnen en buiten op de volgende plekken:in restaurants en cafés (ook op terrassen)op festivals en bij evenementenbij sportwedstrijden zoals in het betaald voetbalin bioscopen en theaters. 

Hier lees je meer informatie

Catering

Vanaf 25 september zijn er geen beperkingen meer. 1,5 meter afstand houden hoeft niet meer. Maar het is nog wel verstandig.

Ben je gevraagd om een catering te verzorgen voor een huwelijk of uitvaartplechtigheid? Check dan hoe het nu zit met de regels  voor  huwelijksvoltrekking  of uitvaartplechtigheid.

Zorgplicht
Waar het gaat om de zorgplicht die je heb als werkgever geldt natuurlijk dat je voor jouw medewerkers altijd een veilige werkplek moet creëren en is het dus aan te raden om de 1,5 meter regel in acht te blijven nemen. Door afstand te houden, beperk je de kans op besmetting. Want deze regel blijft overeind: bij klachten blijf je thuis en laat je testen. Ben je besmet met het coronavirus dan gelden de quaraintainemaatregelen. Deze maatregelen zijn niet veranderd.

Belastingen

Er zijn diverse maatregelen getroffen voor jou als ondernemer als het gaat om belastingen. Zo is er uitstel mogelijk en zijn rentes verlaagd. 

Werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever.

Werkgevers die daar ruimte voor hebben kunnen hun werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon.Bezoekadres

Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk

Postadres

Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk