covid-19-49602541920

Coronadossier

Op deze pagina tref je informatie aan over het coronavirus. Denk hierbij aan informatie over directe consumptie, overheidsmaatregelen en regelingen en meer.

Lobby VNV

De VNV heeft in deze maanden de belangen van jou als lid behartigd door informatieverstrekking via de website en facebook. Maar ook door overleg en afstemming met diverse andere partijen zoals de CVAH, VNV ZorgPortaal en het RIVM.


Update: 25 juni 2021

Mondkapjes

Tijdens de persconferentie van 18 juni jl. is bekend gemaakt dat de mondkapjesplicht grotendeels vervalt vanaf 26 juni. Alleen op plaatsen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden.

Per 26 juni 2021 vervalt dus de mondkapjesplicht. Wat betekent dit voor jou en jouw medewerkers?

Achter de toonbank of in de productieruimte is het niet meer verplicht om een mondkapje te dragen. Natuurlijk kan er naar eigen inzicht voor worden gekozen omdat de 1,5 meter afstand niet altijd gehouden kan worden.

1,5 meter afstand is de basisregel
Naast handen wassen en testen bij klachten is met ingang van zaterdag 26 juni de 1,5 meter afstand de centrale regel. Kun je deze afstand houden tot elkaar? Dan hoef je geen mondkapje te dragen, binnen en buiten. 

Bedenk:

 • Door afstand te houden, verklein je de kans op het overdragen van het virus. Doordat je geen/ weinig afstand kunt houden, blijft het risico op besmetting op de werkvloer bestaan. Een besmetting op de werkvloer kan nog steeds winkelsluiting betekenen.
 • Ook al ben je zelf of is je team grotendeels of geheel gevaccineerd. Je kunt nog steeds het virus overdragen en dus ziek worden. Ook jouw medewerker die tot een kwetsbare groep behoort of een kwetsbaar gezinslid heeft.
 • Vanuit de arbo-wet heb je als werkgever de verantwoordelijkheid te zorgen voor een veilige werkomgeving. 

Met de nieuwe versoepelingen: wat is mogelijk?

Directe consumptie
Dit is vanaf 26 juni weer mogelijk. Zorg ervoor dat klanten de 1,5 meter (basisregel) kunnen houden onderling.

Haringparty in 2021?
Net als vorig jaar is het tot en met vrijdag 25 juni niet mogelijk om binnen de geldende maatregelen een haringparty te organiseren om jouw klanten te laten genieten van de Hollandse Nieuwe. Ook directe consumptie aan de kraam of in de winkel is niet mogelijk. Vanaf zaterdag 26 is dit wel mogelijk. 

Waar moet je op letten?

Terras/catering

Als jij een (buiten)terras bij je winkel of verkoopwagen hebt, kan deze weer geopend worden. Hier zijn voorwaarden aan verbonden:

 • Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur.
 • Bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar. Registratie en gezondheidscheck zijn verplicht  
 • Tot zaterdag 26 juni geldt  voor het buitenterras een maximum van 50 personen. Aantal personen is afhankelijk van terrasgrootte. Vanaf zaterdag 26 juni geldt dat in alle eet-en drinkgelegenheden 100% van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt mag worden. Dit geldt binnen en buiten. 
 • Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren zijn en blijven verplicht.
 • De terrasbezoekers blijven zoveel mogelijk zitten. Verplaatsen gebeurt niet onnodig.
 • Er is geen zelfbediening tot 26 juni a.s.. Een terras mag niet geopend worden voor consumptie van in de winkel gekochte vers gebakken vis oid. 
 • Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
 • Er is geen entertainment (zoals live optredens en videoschermen) op of rondom het terras. Vanaf 26 juni is dit wel mogelijk
 • De basisregels blijven gelden, zoals 1.5 meter afstand en handen wassen zijn de regel.

Registratieformulier

Download hier het registratieformulier dat je kunt gebruiken om jouw reserveringen vast te leggen. 

Catering/bbq
Is catering mogelijk? Ja, dit is mogelijk vanaf 26 juni a.s.  Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Tot zaterdag 26 juni geldt dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.

Belangrijke voorwaarde voor jou als ondernemer en werkgever is ervoor te zorgen dat bij cateringklussen of haringparty's te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Als werkgever geldt de zorgplicht voor jouw medewerkers om altijd een veilige werkplek te creëren en dus de 1,5 meter regel in acht moet nemen. 

Uniek aanbod: gratis Corona-spoedtest

VNV heeft met Spoedtest.nl de afspraak gemaakt om gratis spoedtesten aan te bieden. Hiervoor werkt Spoedtest.nl samen met Medprevent (een gecertificeerde arbodienst) en TIGRA. Hierdoor is het mogelijk dat medewerkers met klachten zich snel kunnen laten testen op corona en al binnen 30 minuten de uitslag hebben.

Gratis door subsidie overheid
We kunnen dit kosteloos aanbieden omdat de overheid dit subsidieert. Er is een subsidie van 450 miljoen beschikbaar (op=op). Spoedtest is de grootste commerciële testafnemer in Nederland en heeft ruim 60 testlocaties. Testen kan vaak al binnen enkele uren en na 30 minuten krijg je per mail de uitslag. Als die negatief is, kan de medewerker direct weer aan het werk en daarmee voorkom je (onnodig) lang verzuim.

Ook op locatie komen testen behoort tot de mogelijkheden. De sneltesten die worden gebruikt zijn van Roche. Roche werkt proactief samen met het ministerie van VWS en het RIVM.

Gebruik maken van dit aanbod?
Wacht bij twijfel niet te lang en laat jezelf en/of je medewerkers testen. Dit geeft een veilig gevoel voor jou, je medewerkers, maar ook voor je klanten. Wanneer je je medewerkers wilt laten testen, moeten ze de speciale VNV branchecode gebruiken.

Met deze vouchercode maken werknemers eenvoudig en snel een afspraak voor een gratis test op: https://zakelijk.spoedtest.nl

 • Stap 1: ga naar https://zakelijk.spoedtest.nl/ 
 • Stap 2: Vul je gegevens in en maak een afspraak.
 • Stap 3: Druk op promotiecode, cadeaukaart of kortingscode toevoegen. 
 • Stap 4: Vul de vouchercode in ((vraag deze op via het secretariaat of check Mijn Visstartpunt).

Advies: draag mondkapje in verkoopwagen

Het is in Nederland verplicht om mondkapjes te dragen. Wij adviseren je om als team, ook in de verkoopwagens, mondkapjes te dragen om de veilgheid van elkaar en die van de consument te borgen. Ook als je een afscherming hebt door middel van plastic of plexiglas, is het dus aan te bevelen om een mondkapje te dragen. 

Belastingen

Er zijn diverse maatregelen getroffen voor jou als ondernemer als het gaat om belastingen. Zo is er uitstel mogelijk en zijn rentes verlaagd. 

Werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever.

Werkgevers die daar ruimte voor hebben kunnen hun werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon.

Vragen en antwoorden over het coronavirus

Je kan de kans op besmetting zo klein mogelijk houden, maar helemaal voorkomen kun je het niet. Hoe ga je ermee om op de werkvloer? Op de meest gestelde vragen vind je hier een antwoord.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?

Laat medewerkers regelmatig en goed hun handen wassen, zorg daarbij voor voldoende papieren handdoeken en zeep.

Het is aan te raden om regelmatig voorwerpen schoon te maken die door veel verschillende mensen worden aangeraakt. Denk aan: pinapparataten, toonbank, kassa's, weegschalen, handgrepen, deurklinken, stoelen en tafels, kranen, zeepdispensers, telefoons, toetsenborden.

Mijn medewerker meldt zich ziek en zegt dat hij of zij vermoedt het coronavirus te hebben. Wat dan?

Laat de medewerker telefonisch contact zoeken met de huisarts. Wacht eerst het oordeel van de huisarts en GGD af voordat je verdere maatregelen neemt. Volg richtlijn van RIVM, check het hier. Vergeet niet de ziekmelding door te geven aan de arbodienst zoals gebruikelijk bij iedere ziekmelding.

Wat moet ik doen als een medewerker op het werk coronavirus verschijnselen krijgt?

Laat de medewerker direct naar huis gaan en telefonisch contact opnemen met de huisarts. De medewerker dient zich volgens de gebruikelijke procedure ziek te melden. Laat de medewerker met jou contact opnemen indien hij/zij positief getest is op het coronavirus. Voor elke werkplek geldt dat een protocol van GGD in werking treedt als door contacten van de medewerker de kans bestaat op besmetting op de werkplek. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen.

Als één van mijn medewerkers het coronavirus heeft, moet ik dan andere medewerkers ook naar huis sturen?

Nee. Laat medewerkers pas naar huis gaan als deze ziekteverschijnselen vertonen zoals verkoudheidsklachten of verhoging. Volg hierbij de richtlijn van RIVM.

Tenslotte! Je wilt niet dat essentiële werkzaamheden stil komen te liggen. Maak daarom een noodplan. Breng in kaart wat de vitale onderdelen van jouw bedrijf zijn, welk werk moet echt doorgaan en welke mensen zijn hierbij betrokken. Denk alvast na over mogelijke vervanging en vergeet ook jezelf niet.
Bekijk of er werkzaamheden zijn die naar voren geschoven kunnen worden. En misschien is er (uitzoek)werk dat thuis of op een andere locatie gedaan kan worden voor het geval een medewerker in quarantaine moet, maar niet ziek is.Bezoekadres

Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk

Postadres

Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk