Sinds 1995 moet elk bedrijf dat levensmiddelen bereidt of verhandelt een voedselveiligheidsplan hebben, dat is gebaseerd op HACCP. In zo’n plan staan processen beschreven die belangrijk zijn bij ontvangst, bereiding/productie, verpakken, opslag en transport. Hierbij worden ook de kritische controlepunten genoemd. Dit zijn de punten in een proces waarbij er iets kan misgaan met het product en waarvoor men een beheersmaatregel moet treffen.
Als ondernemer dien je volgens deze regels te werken om veilig voedsel te produceren. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de eisen op het gebied van de inrichting van jouw winkel of verkoopwagen, hygiëne, temperatuurregistratie en verkoop.
Update hygiënecode
De huidige code waar de branche mee werkt, is inmiddels ruim vijf jaar oud. Dat betekent dat het tijd is om deze te gaan herzien want in de afgelopen jaren is er immers veel veranderd in onze sector. Zo maken steeds meer visspecialisten zelf maaltijden, salades en borrelhapjes. Vorig jaar is de Houwers Groep aangetrokken om de VNV te ondersteunen bij de ontwikkeling van een nieuwe hygiënecode.
Inmiddels is een klankbordgroep geformeerd. Betrokken ondernemers uit diverse regio’s met een winkel of een marktwagen hebben zitting in deze groep. Zij worden nauw betrokken bij de herziening van de code om te toetsen of hetgeen dat wordt ontwikkeld ook aansluit bij de praktijk.
Wat moet op het etiket en wanneer?
De VNV heeft een overzicht gemaakt van alle informatie die op een etiket moet en wanneer.
Download het overzicht
VNV heeft twee partners die jou als lid met software kunnen helpen om je processen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid te optimaliseren. Je kunt hier onder andere terecht voor het automatiseren van temperatuursregistratie en schoonmaakschema's. Ook op het gebied van etiketteren bieden zij oplossingen.
Ledenvoordeel
Als lid van VNV ontvang je bij beide partijen 20% korting op je licentiekosten!
Molenzicht 15M
4881 BW Zundert
T. 076-7002347
De overheid maakt het mogelijk om zo’n voedselveiligheidsplan te beschrijven in een hygiënecode. Daarin staan alle eisen beschreven en wordt uitgelegd op welke manier het beste gewerkt kan worden om aan de eisen te voldoen. Dit bespaart tijd en geld om voor uw eigen winkel, wagen of kraam een voedselveiligheidsplan te schrijven.
De visdetailhandel kent al vanaf 1994 een hygiënecode. Je bent er ongetwijfeld mee bekend, het blauwe handboek met de complete beschrijving van het productieproces in een viswinkel, verkoopwagen of kraam. Per 1 maart 2015 is de vernieuwde hygiënecode in werking getreden en is de vorige code uit 2004 ingetrokken.
De hygiënecode is bestemd voor iedereen die vis(producten) verkoopt aan de consument. Of je nu een haringkar, een marktkraam, een verkoopwagen of een winkel hebt, je moet voldoen aan de hygiëneregelgeving zoals die beschreven staat in de code.
Het handige van de nieuwe, digitale opzet is dat je meteen naar het onderdeel kunt, dat je wilt lezen. Eenmaal ingelogd op de website, kun je met de heldere menustructuur direct naar het onderdeel van uw wens.
Of je kiest om de inhoud van de hygiënecode te raadplegen, of je gaat aan de slag met de registratieformulieren. De registratieformulieren vormen een apart onderdeel van de website. Je vindt hier de formulieren om in te invullen. Je kunt opslaan op de computer of uitdraaien als je ze liever bijvoorbeeld in een ordner bij elkaar houdt. Tenslotte zijn er diverse handige documenten toegevoegd (EG versheidsschema, voorbeeld schoonmaakplan, risicoanalyses enz), die je als referentie kunt gebruiken.
De hygiënecode is tekstueel geheel vernieuwd. Twee inhoudelijke veranderingen zijn daarbij van groot belang:
Met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is afgesproken dat gebakken vis, die niet direct verkocht wordt, gedurende een periode van maximaal 8 uur buiten de koeling mag blijven. Dit heeft het voordeel dat je zelf mag bepalen wanneer je de vis in de koeling doet, zonder dat je daarop aangesproken kunt worden door controleurs. Hier zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden, die jij in het desbetreffende hoofdstuk van de code kunt lezen.
Wie zelf paling rookt en die warm wil verkopen, kan dit onder bepaalde voorwaarden doen. Vroeger werd hier door het Productschap Vis een vergunning voor afgegeven. Nu is het mogelijk om onder de condities die beschreven zijn in de code de eigen gerookte paling als delicatesse te verkopen.
Waarom zijn de eisen rondom koud roken niet meer opgenomen in de nieuwe code?
Koud Roken:
Conservering ontstaat door combinatie van pekel en roken. Er zijn veel verschillende meningen over de beste wijze terug te vinden. De temperatuurrange loopt tot 28°C. Rond 25°C wordt algemeen als juiste temperatuur gezien. Rond 30°C begint de garing, bij koud roken wil je dit voorkomen. Besloten is om koud roken niet in de huidige code op te nemen.
Uit de analyse kwam naar voren dat het koud roken weinig wordt toegepast en dat de beheersing van de kritische handelingen dermate specifiek is dat is gekozen om dit niet op te nemen in de code. Bedrijven die voor koud roken gaan moeten zelf een risicoanalyse maken en laten zien dat het verantwoord is.
Informatie validatie (kwalificatie) van koud roken:
- Grootte en fysiologische toestand van de vis (afhankelijk van het seizoen in het bijzonder)
- Vetgehalte
- Rookmethode: warm of koud roken - Rookgenerator - Rookruimte / uitrusting ( bijv. oven)
- Rooktemperatuur, rookverdeling in een kamer / apparatuur, Rookprogramma's opstellen:
- Bepaal de verdeling van het product in de rookkamer / apparatuur
- Bepaal de duur van de droogfase (s) rekening houdend met de gewenste resultaat
- Bepaal de duur van de rookfase (n), enz. - Meet de smaak (analyse van fenol of organoleptische - Monitoring van PAK-gehalte
De hygiënecode is alleen toegankelijk voor VNV leden. Je krijgt toegang tot de website met jouw inlogcodes voor het Visstartpunt, het digitale platform voor visspecialisten.
Klik hier voor de hygiënecode website
Wel lid, maar inloggegevens kwijt?
Dan kunt je jouw inloggegevens hier opnieuw aanvragen.
Geen lid, maar wel toegang?
Dan kun je tegen een vergoeding van € 150 per jaar (excl. btw) toegang krijgen tot de hygiënecodegegevens. Meld je hiervoor aan via het formulier onderaan deze pagina.
Lid worden van de VNV?
Je bent al voor € 365 per jaar (excl. btw) lid van de branchevereniging. Met jouw lidmaatschap krijg je naast toegang tot de hygiënecode nog veel meer informatie tot jouw beschikking. Bijvoorbeeld voor subsidies voor opleidingen, kortingen op energie en bij partners en supporters, een VIS-promotiepakket.
Ben je lid van de VNV (of Spakenburgse Vishandels Vereniging, St. Antionius Volendam of Visgilde)? Dan heb je al toegang tot de code. Vraag jouw inlogcode op.