HYGIËNECODE VOOR DE VISDETAILHANDEL

Sinds 1995 moet elk bedrijf dat levensmiddelen bereidt of verhandelt een voedselveiligheidsplan hebben, dat is gebaseerd op HACCP. In zo’n plan staan processen beschreven die belangrijk zijn bij ontvangst, bereiding/productie, verpakken, opslag en transport. Hierbij worden ook de kritische controlepunten genoemd. Dit zijn de punten in een proces waarbij er iets kan misgaan met het product en waarvoor men een beheersmaatregel moet treffen. Als ondernemer dient u volgens deze regels te werken om veilig voedsel te produceren. U moet dan bijvoorbeeld denken aan de eisen op het gebied van de inrichting van uw winkel of verkoopwagen, hygiëne, temperatuurregistratie en verkoop.

Voedselveiligheidsplan voor visdetailhandel

De overheid maakt het mogelijk om zo’n voedselveiligheidsplan te beschrijven in een hygiënecode. Daarin staan alle eisen beschreven en wordt uitgelegd op welke manier het beste gewerkt kan worden om aan de eisen te voldoen. Dit bespaart u tijd en geld om voor uw eigen winkel, wagen of kraam een voedselveiligheidsplan te schrijven. De visdetailhandel kent al vanaf 1994 een hygiënecode. U bent er ongetwijfeld mee bekend, het blauwe handboek met de complete beschrijving van het productieproces in een viswinkel, verkoopwagen of kraam. Per 1 maart 2015 is de vernieuwde hygiënecode in werking getreden en is de vorige code uit 2004 ingetrokken.

Voor wie is de code bedoeld?

De hygiënecode is bestemd voor iedereen die vis(producten) verkoopt aan de consument. Of u nu een haringkar, een marktkraam, een verkoopwagen of een winkel heeft, u moet voldoen aan de hygiëneregelgeving zoals die beschreven staat in de code.

Eenvoudig aan de slag

Het handige van de nieuwe, digitale opzet is dat u meteen naar het onderdeel kunt, dat u wilt lezen. Eenmaal ingelogd op de website, kunt u met de heldere menustructuur direct naar het onderdeel van uw wens. Of u kiest om de inhoud van de hygiënecode te raadplegen, of u gaat aan de slag met de registratieformulieren. De registratieformulieren vormen een apart onderdeel van de website. U heeft direct toegang tot de digitale formulieren, die u online kunt invullen. U kunt ze daarna opslaan op uw computer of uitdraaien als u ze liever bijvoorbeeld in een ordner bij elkaar houdt. Uw ingevulde formulieren worden online opgeslagen, waardoor u op ieder gewenst moment degegevens op kunt roepen. Tenslotte zijn er diverse handige documenten toegevoegd (EG versheidsschema, voorbeeld schoonmaakplan, risicoanalyses enz), die u als referentie kunt gebruiken.

Wat is er nieuw?

De hygiënecode is tekstueel geheel vernieuwd. Twee inhoudelijke veranderingen zijn daarbij van groot belang:

1. Ongekoelde presentatie gebakken vis.

Met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is afgesproken dat gebakken vis, die niet direct verkocht wordt, gedurende een periode van maximaal 8 uur buiten de koeling mag blijven. Dit heeft voor u het voordeel dat u zelf mag bepalen wanneer u de vis in de koeling doet, zonder dat u daarop aangesproken kunt worden door controleurs. Hier zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden, die u in het desbetreffende hoofdstuk van de code kunt lezen.

2. Verkoop ongekoelde paling

Wie zelf paling rookt en die warm wil verkopen, kan dit onder bepaalde voorwaarden doen. Vroeger werd hier door het Productschap Vis een vergunning voor afgegeven. Nu is het mogelijk om onder de condities die beschreven zijn in de code de eigen gerookte paling als delicatesse te verkopen.

3. Koud roken

Waarom zijn de eisen rondom koud roken niet meer opgenomen in de nieuwe code?

De NVWA vindt dat met koud roken een te groot microbiologisch risico ontstaat. In verband met de risico’s mag deze bewerking uitsluitend op industrieel niveau uitgevoerd worden. Dat betekent dat daarvoor een HACCP plan aanwezig moet zijn met daarin wat de CCP’s zijn en een adequaat beheersings- en controlesysteem aanwezig moet zijn. Er is hierover wel het nodige te vinden op de website van de NVWA.

Hoe krijgt u toegang?

De hygiënecode is alleen toegankelijk voor VNV leden. U krijgt toegang tot de website met uw inlogcodes voor het Visstartpunt, het digitale platform voor visspecialisten.

Klik hier voor de hygiënecode website

Wel lid, maar inloggegevens kwijt?
Dan kunt u uw inloggegevens hier opnieuw aanvragen.

Geen lid, maar wel toegang?
Dan kunt u tegen een vergoeding van € 150,- per jaar (excl. btw) toegang krijgen tot de  hygiënecodegegevens. Meld u hiervoor aan via het formulier onderaan deze pagina.

Lid worden van de VNV?
U bent al voor € 355,- per jaar (excl. btw) lid van de branchevereniging. Met uw lidmaatschap krijgt u naast toegang tot de hygiënecode nog veel meer informatie tot uw beschikking. Bijvoorbeeld voor subsidies voor opleidingen, kortingen op energie en bij partners en supporters, een VIS-promotiepakket. Alle voordelen van een lidmaatschap vindt u hier, daar kunt u zich ook aanmelden.

Let op!

Bent u lid van de VNV (of Spakenburgse Vishandels Vereniging, St. Antionius Volendam of Visgilde)? Dan heeft u al toegang tot de code. Vraag uw inlogcode op.

Toegang aanvragen hygiënecode

Let op! Bent u lid van de VNV (of Spakenburgse Vishandels Vereniging, St. Antionius Volendam of Visgilde)? Dan heeft u al toegang tot de code.
U ontvangt een factuur voor het verschuldigde bedrag per e-mail binnen enkele werkdagen. Afmelden voor dit abonnement kan vanaf 1 jaar na de ingangsdatum maandelijks met inachtneming van een maand opzegtermijn.


Bezoekadres

Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk

Postadres

Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk

Volg ons