Grootste Haringparty van Nederland in Bunschoten-Spakenburg

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG – Het dorp met het grootste aantal visspecialisten van Nederland, Bunschoten-Spakenburg, is op woensdag 13 juni gastheer van de grootste haringparty van Nederland. Van 13.00 tot 22.00 uur zijn alle haringliefhebbers van Nederland welkom om de start van het Hollandse Nieuwe seizoen mee te maken. In het dorpscentrum zijn tal van activiteiten terwijl de lokale vishandel tussen 15.00 en 18.00 uur duizenden gratis haringen uitdeelt. De organisatie is in handen van brancheorganisaties CVAH, VNV en SVV en Dynamisch Spakenburg.

Op het Spuiplein in hartje Spakenburg wordt een grote feesttent en podium opgezet waar artiesten en een dj optreden. Hier kan iedereen van 15.00 tot 22.00 uur gratis genieten van muziek en andere optredens. Zeker in de avonduren zal het feest flink losbarsten, dan zijn immers ook alle visspecialisten uitgenodigd die overdag door heel Nederland vis verkopen. Rond het Spuiplein zorgt een dweilorkest voor extra veel sfeer.

Musea gratis toegang
Bijzonder is dat deze middag alle musea in het voormalige vissersdorp gratis toegankelijk zijn van 13.00 tot 17.00 uur. In Museum Spakenburg is naast veel informatie over de historie van het dorp ook een gedeelte gewijd aan de haring. Hier is ook de tijdelijke expositie “Boten bij de Vis” te zien. Ook het Klederdracht en Visserijmuseum in de Kerkstraat laat historie en heden van het dorp herleven. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van vissersschepen zoals de botter kan terecht op de Botterwerf in de Oude Haven. Hier worden tot op de dag van vandaag schepen gebouwd en gerestaureerd. Wie wil zien hoe het verhandelen van vis in zijn werk gaat, kan een kijkje nemen in de nostalgische visafslag bij de haven.

VisQwis voor kinderen
Voor kinderen is deze woensdagmiddag ook een mooi moment om kennis te maken met de wereld van de vis, visvangst en historie. Voor leerlingen van de basisschool is er een VisQwis met 20 vragen. De antwoorden zijn te vinden in de diverse musea en in het dorp. Wie vervolgens het formulier inlevert bij de informatiebalie bij de feesttent krijgt sowieso een versnapering. Ook maken alle deelnemers kans op mooie prijzen!

Lokale koks verrassen met haring
Voor de haringliefhebber gaat er niets boven een Hollandse Nieuwe, naar smaak met of zonder uitjes. Met deze zoutwatervis is op culinair gebied echter meer mogelijk en koks uit Spakenburgse restaurants laten dit zien en proeven tijdens het haringfeest. Aan een zogenaamde ‘tafel van tien’ presenteren ze tien hippe, vernieuwende gerechten met deze heerlijke vis. Een aantal koks is van 15.00 tot 18.00 uur aanwezig voor een toelichting.

Nationale Haring Race
Op deze woensdag zullen liefst 20 klassieke houten vissersschepen (botters) de haven van Spakenburg uitvaren voor een zeilwedstrijd: de Nationale Haring Race. Deze wedstrijd begint in de ochtend met een uittocht uit de haven om 11.00 uur. Rond 14.30 krijgt het publiek een schitterend nostalgisch schouwspel te zien als de haringschepen gezamenlijk terugkeren in de Oude Haven.

Gemeente Amsterdam dwingt The Seafood Shop tot sluiting.

De gemeente Amsterdam heeft onlangs aangekondigd om visspecialiteitenzaak The Seafood Shop te zullen gaan sluiten.

De haring en kibbeling die men verkoopt, en de Engelse teksten die men hanteert, zouden in strijd zijn met het voorbereidingsbesluit van 6 okt jl. om ‘toeristenwinkels' te weren en de stad ‘leefbaar' te houden.

De eigenaren (Familie de Visscher) proberen vanaf de opening juist iets toe te voegen aan de Amsterdamse binnenstad. Geen Nutella, donut- of ticketwinkel, maar een ambachtelijke viswinkel met meer dan 70 verschillende visproducten van hoge kwaliteit. Precies zoals men 35 jaar geleden in Helmond een eerste winkel opende.

Het spreek voor zich dat men er alles aan doet om de winkel te behouden.

Reactie VNV:
De VNV volgt de ontwikkelingen rondom het voornemen van de Gemeente Amsterdam met bovengemiddelde interesse. Op basis van eigen ervaringen en de werkwijze van haar leden stelt de branchevereniging vast dat:

•    Binnen de Nederlandse viswinkelbranche het frituren van vis en de verkoop van gebakken vis (kibbeling, lekkerbekken, inktvisringen) heel gebruikelijk is. Bij vrijwel elke viswinkel zorgt dit voor een substantieel deel van de omzet.
•    Het assortiment (Broodje haring en kibbeling/lekkerbekken) door de consument niet direct bestempeld wordt als fastfood. Men zal een viszaak dan ook niet omschrijven als een fastfoodzaak.
•    De meeste viswinkels een (beperkte) zit/sta-ruimte hebben om een broodje (haring) te eten.  Voor menig ondernemer is dit een wezenlijk onderdeel van zijn/haar viswinkel.
•    In iedere viswinkel wordt 'eten bereid'. Van het maken van maaltijden tot het vers bakken van kibbeling.

Via de facebookpagina van The Seafood Shop kunt u de ontwikkeling nauw volgen en kunt u uw collega-ondernemer steunen.

CVAH en VNV lanceren Nationale Haringcampagne 2018

Brancheorganisaties Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) lanceren gezamenlijk de Nationale Haringcampagne 2018. De Telegraaf Media Groep heeft zich onlangs als mediapartner verbonden aan dit nieuwe initiatief. In de Telegraaf en magazine Vrij gaan zij zorgen voor de nodige publiciteit. Naast diverse advertenties is er onder andere ook aandacht voor de campagne en het product haring middels een lezers-win-actie, culinaire reportage, sfeerimpressies en recepten.

Eind 2017 maakten CVAH en VNV (incl. de Spakenburgse en Volendamse subverenigingen) bekend dat zij bezig waren met de ontwikkeling van een eigen haringcampagne. Inmiddels is duidelijk hoe die campagne er precies uit komt te zien. De visspecialisten, zowel gevestigd als ambulant, worden daarbij centraal gezet. De campagne omvat o.a. de Nationale Haringtest, de Nationale Haringdag en het Nationale Haringonderzoek.

Nationale Haringtest
Terwijl de inschrijving nog loopt hebben meer dan 250 verkooppunten van Hollandse Nieuwe zich aangemeld voor de Nationale Haringtest. Bij deze test bepaalt de consument welke haring wordt verkozen tot de lekkerste haring per provincie. Er zijn twee rondes. In de 1e ronde die start op woensdag 13 juni, kunnen consumenten via de website www.nationaleharingtest.nl stemmen op hun favoriete visspecialist. Per provincie plaatsen maximaal 6 winkels of wagens zich voor de 2e ronde. Daarin neemt gecertificeerd onderzoeksbureau Mobiel Centre op locatie een uitgebreid smaakonderzoek af onder consumenten. De provinciewinnaars worden bekend gemaakt op een groot slotevent in september.

Nationale Haringdag
Op woensdag 13 juni, de dag van de start van de Hollandse Nieuwe, vindt in Spakenburg de Nationale Haringdag plaats. Tijdens deze dag draait alles in het vissersdorp om haring. Het belooft een geweldig evenement te worden. Musea openen gratis hun deuren, er vindt een botterrace plaats op het water waaraan maar liefst 20 schepen deelnemen én de grootste haringparty van Nederland wordt van 13.00 uur tot 22.00 uur gehouden op het Spuiplein in het dorpscentrum van Spakenburg. Tijdens deze feestelijke dag zullen lokale vishandelaren duizenden gratis haringen uitdelen, is er een proeverij van nieuwe haringrecepten en is er muziek van diverse artiesten en een DJ.

Nationale Haringonderzoek
Tijdens het slotevent in september publiceren CVAH en VNV de resultaten van het Nationale Haringonderzoek. De gegevens die onderzoeksbureau Mobiel Centre in de 2e ronde van de Nationale Haringtest verzamelt worden gebruikt om een antwoord te vinden op vragen als “Hoe eet de Nederlander zijn haring het liefst?” en “Welke verschillen in smaakvoorkeuren zien we per provincie?”. Ook worden de provinciewinnaars van de Nationale Haringtest bekend gemaakt tijdens dit slotevent.
 Bezoekadres

Fokkerstraat 2
3823 LD Leusden

Postadres

Postbus 185
3830 AD Leusden